fbpx ="">
google-site-verification:googled80cf453c849ffb5.html

Over Bietensap

Het sap van de bieten is eigenlijk voor iedereen gezond, maar voor sporters en mensen die ziek zijn geweest is het zeker aan te raden. Bietensap word tegenwoordig de legale doping genoemd. Dit is niet voor niks.

rode bieten Door het drinken van bietensap wordt het bloed verrijkt met zuurstof en volgens een onderzoek uit Engeland wordt het uithoudingsvermogen tot 16% verhoogd. Hiervoor moet je dan enkele dagen voor de sportprestatie beginnen met elke dag een bepaalde hoeveelheid bietensap te drinken.

 

Hoe maak je bietensap

Bietensap maken is niet moeilijk.

Gebruik voor het zelf maken van bietensap rauwe rode bieten.

Was de rauwe biet en doe je ze met schil en al in de sapcentrifuge. Wel even halveren of in 4-en snijden.  Voor de smaak kun je een appel of peer toevoegen. Je kunt het zeven, maar nodig is het niet.

Ingrediënten

1 rauwe rode biet; ½ citroen; appel; 350 ml water.1 eetlepel honing

Hoelang rode bieten bewaren?

Rauwe rode bieten kun je redelijk lang bewaren. Koop verse rode bieten die stevig aanvoelen en waar bij voorkeur nog het loof aanzit .Dan blijven ze langer goed

 

Bietensap bevordert de sportprestaties

Het is aangetoond dat het nitraat in bietensap de sportprestaties verbetert. Het nitraat zorgt ervoor dat onze spiercellen zuurstof uit het bloed beter kunnen opnemen. De spieren kunnen hierdoor meer energie vrijmaken. Met dezelfde hoeveelheid zuurstof kan een betere prestatie behaald worden.

In het onderzoek zijn twee groepen atleten getest op prestaties. De ene groep kreeg een halve liter bietensap per dag te drinken, de andere groep niet (de controle groep). De bietensap groep liet een significante prestatieverbetering zien ten opzichte van de periode dat ze geen bietensap dronken. De hoge concentratie nitraat in bietensap zorgt dus voor betere sportprestaties. Wat wel genoemd moet worden is dat het onderzoek is uitgevoerd bij getrainde atleten. Het is dus nog niet met zekerheid te zeggen of het ook een prestatieverbetering met zich meebrengt voor amateursporters.

Bietensap brengt risico’s met zich mee

Het bekend is dat nitraat door bacteriën in ons lichaam omgezet wordt in nitriet. Nitriet reageert met bepaalde eiwitten, die voornamelijk in vis voorkomen en vormt zo nitrosamines. Het is aangetoond dat nitrosamines een kankerverwekkend effect hebben. Een hoge concentratie nitraat brengt dus een verhoogd risico met zich mee tot het vormen van nitrosamines. Hoe groot dat risico precies is, heb ik niet kunnen vinden.

Geen bietensap

Op de dagen dat je  geen vis eet, drink ik  dan een glas bietensap.  Eet je vis, laat die dag het bietensap staan. Vis en bieten gaan niet goed samen vanwege nitraat vorming en kunnen kankerverwekkend zijn.

 

Ziek geweest ?

Heb je een virus of infectie gehad? Of ben je ziek geweest? Dan is het zeker aan te raden om bietensap te drinken. Bietensap helpt je lichaam om de troep op te ruimen. Het geeft je net dat beetje extra wat je kan gebruiken na een ziekte. Bietensap is goed voor de darmen, lever en maag en kan je helpen om je lichaam te ontgiften.

Bron: gezondheidsnet /bietensap.nl