Broccoli
Volgens dokter Rangan Chatterjee, huisarts en televisiearts bij de BBC, hoef je jezelf voortaan niet meer te kwellen met eindeloze hoeveelheden bleekselderij, spinazie en boerenkool. De enige echte supergroente die je nodig hebt, is broccoli. ,,Broccoli kan je leven redden", stelt de Britse arts in The Daily Mail.
De groente zou veel voordelen hebben. Broccoli is goed voor je hart, je ogen, het zou preventief tegen kanker helpen en houdt ook je cholesterol laag. Daarnaast helpt broccoli je darmbacteriën gezond te houden en zorgt de groente voor een goed immuunsysteem. Gezonde darmen hangen volgens Chatterjee ook samen met je mentale gezondheid. Genoeg broccoli eten, zorgt voor minder kans op angst en depressie
Ondanks dat naar de relatie tussen broccoli en je mentale gezondheid weinig onderzoek is gedaan, zegt Chatterjee dat er genoeg kennis beschikbaar is om te zeggen dat je er mentaal waarschijnlijk op vooruit gaat door wat extra roosjes broccoli te eten.
Voedingscentrum
Het Voedingscentrum heeft het volgende te melden over de supergroente: ,,Elke groente levert je weer andere voedingsstoffen op. Je hebt een mix van verschillende groenten nodig om echt gezond te eten, alleen broccoli is hier niet genoeg voor. Het is altijd belangrijk dat je goed blijft variëren met je groenten." Het is bekend dat groenten, waaronder broccoli, goede invloed hebben op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. ,,Ik ken echter geen onderzoek waaruit blijkt dat je mentale gezondheid ook direct profiteert van het eten van broccoli."
Heb jij nou de smaak te pakken? Probeer vanavond bijvoorbeeld dit recept eens. Eet smakelijk!
Groene groenten zijn gezond! Ze zitten boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Eén van de gezondste groene groenten is broccoli.
Zet jij regelmatig je tanden in een stuk broccoli? Dat is een goede, gezonde keus.
Weinig calorieën
Broccoli eten is om verschillende redenen gezond. Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten, slechts 29 kilocalorieën per 100 gram. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, 4,1 gram per 100 gram. Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit er vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium in.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat bepaalde voedingsstoffen uit broccoli een positief effect hebben op bijvoorbeeld het voorkomen van kanker. Toch is er nog te weinig bekend om effect te kunnen claimen. Het is voor wetenschappers lastig om echt te kunnen bewijzen wat de invloed van een enkel voedingsmiddel is op de gezondheid.
Onvoldoende bewijs
Veel andere factoren spelen namelijk een rol: hoeveel beweegt iemand, hoe is het verdere voedingspatroon? Tot nu toe is er onvoldoende bewijs dat je ziekten kunt voorkomen als je vaak broccoli op het menu zet. Maar broccoli past natuurlijk wel prima in een gevarieerd voedingspatroon.
Kopen en bewaren
Broccoli is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, maar uit Nederland van juni tot en met september. De groente behoort net als bloemkool, spruitjes en boerenkool tot de kruisbloemenfamilie. Broccoli kun je enkele dagen buiten de koelkast bewaren, maar beter is in de koelkast.
Heb je te veel gekocht en wil je de broccoli langer bewaren? Je kunt broccoli prima invriezen. Blancheer het eventueel van tevoren een minuut in kokend water.
Bereiding
Net als alle groenten moet je ook broccoli goed wassen voor gebruik. Snij de roosjes van de broccoli, maar niet te veel van de stronk. Ook de stronk kun je namelijk prima eten. Je kunt broccoli gestoomd, gekookt of geroerbakt eten. Zorg ervoor dat de broccoli wel knapperig blijft. Dan is deze groente op zijn lekkerst. Je kunt broccoli ook prima rauw eten, maar niet iedereen houdt daarvan.
Bron: gezondheidsnet