fbpx ="">
google-site-verification:googled80cf453c849ffb5.html

7 voordelen van Gezonde peren :

Peren worden door de mens al meer dan 4000 jaar gegeten.

Deze wereldwijde bekendheid is nooit verloren gegaan.  China is de grootste producent van peren. Ook Amerika en verschillende Europese landen zoals Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk, Polen en Duitsland worden veel peren geoogst.

Hoewel de peer in de schaduw van de appel staat, beschikt dit stukje fruit over grote nutritionele waarde. Peren zijn rijk aan antioxidanten, flavonoïden en vezels. En dat allemaal in een vetarm pakketje van ongeveer 100 calorieën. En wist je trouwens dat een peer per dag beschermt tegen beroertes? Dit en andere perenfeitjes vind je in dit artikel!

 

Peer: pakketje vol vezels en antioxidanten

Vezels en antioxidanten nodig? Eet een peer!

Net als appels zijn peren vezelrijk, en goed voor de stoelgang. Peren bevatten per 100 gram tussen de 27 en 41 fenolen. Volgens dierstudies zouden peren de stofwisseling van alcohol reguleren, beschermen tegen zweren en de hoeveelheid vetten in het bloed verlagen.

De hoge hoeveelheid vezels in peren en het effect hiervan op de darmflora, onderscheidt peren van ander fruit en zou studies waard zijn. Peren kennen een lange geschiedenis. In China worden ze al zo’n 2000 jaar gebruikt als traditionele geneeswijze omdat er aangenomen wordt dat ze ontsteking remmen, de bloedsuikerspiegel verlagen en als diureticum dienen. Andere traditionele gebruiken van de peer: remedie tegen katers, hoest en verstopping.

 

Wat zit er verder nog in de peer?

peer Wat zit er verder nog in de peer behalve vezels? In peren zit ook vitamine C, kalium en fyto-chemicaliën (vooral antioxidanten). Hiernaast bevatten ze fructose en sorbitol. Vitamine C is de enige vitamine in de peer, en is meer geconcentreerd aanwezig in de schil. De peer is een uitstekende bron van vezels! Een medium peer bevat hiervan ongeveer 6 gram.

De antioxidant eigenschappen en kwaliteit van peren blijven redelijk goed, zelfs als ze voor een langere tijd opgeslagen zijn. De gezonde eigenschappen kunnen wel tot 8 maanden behouden worden.

 

 

Meeste antioxidanten zitten in de schil!

Als je de peer eet, consumeer dan ook de schil. Want hierin zit niet alleen de meeste vitamine C, maar ook stoffen als epicatechine, chlorogeen zuur en rutine zitten vooral in de schil: de concentraties zijn in de schil zelfs 6-20x hoger dan in het vruchtvlees.

Peren zijn uniek als het gaat om gemethyleerde fenolzuren, en steekt hiermee met kop en schouders boven ander fruit uit.

 

7 Gezonde voordelen van een peer:

 

 

Vermindert de kans op hart- en vaatziekten:

De vezels in peren kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen. Uit onderzoek blijkt dat de inname van 10 gram vezels per dag al voor een sterke daling van slecht cholesterol kan zorgen. Daarnaast zorgen vezels er ook voor dat de bloeddruk lager wordt. Wanneer je dagelijks peer eet kan de kans op een hartaanval dan ook met 50% worden verminderd.

Ander onderzoek heeft aangetoond dat het eten van peren de kans op hart- en vaatziekten op nog een andere manier kan verkleinen. Vezels hebben namelijk een positief effect op ontstekingsreacties. Deze reacties zijn vaak de veroorzaker van hart- en vaatziekten. Dankzij het eten van peren neemt het risico hierop sterk af (andere fruitsoorten, zoals bramen en meloen, bieden ook bescherming tegen hart- en vaatziekten.

2)Kleiner risico op kanker:

Door het eten van peren kan je worden beschermd tegen verschillende kankersoorten. Zo is uit onderzoek gebleken dat de kans op borstkanker bij vrouwen na de menopauze met 34% kan worden verminderd dankzij deze fruitsoort .

Peren bevatten plantaardige stoffen, ook wel fytonutriënten genoemd. Vooral het fytonutriënt kaneelzuur kan de ontwikkeling van maagkanker tegengaan. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in Mexico-Stad blijkt dat peren en mango de grootste hoeveelheid kaneelzuur bevatten in vergelijking tot ander fruit. Door 2 porties peer en/of mango per dag te eten en dit te combineren met het eten van voldoende groente bereik je het beste resultaat.

Ook kan je de kans op kartel- en endeldarmkanker verminderen. Hoe groter de hoeveelheid secundaire galzuren in het darmkanaal is, hoe groter de kans op deze vormen van kanker is. De vezels in peren binden zich aan de secundaire galzuren, waardoor de hoeveelheid sterk afneemt. Hierdoor wordt de kans op kartel- en endeldarmkanker automatisch kleiner.

Ten slotte kan door het eten van peren het risico op slokdarmkanker worden verkleind. In een uitgebreide studie met 490.802 testpersonen is hier bewijs voor gevonden .

 

3)Minder kans op diabetes type 2:

Peren bevatten vezels, flavanolen en anthocyanen. Al deze stoffen kunnen de kans op diabetes type 2 verminderen. Dit is mogelijk doordat deze stoffen de insulinegevoeligheid verhogen. Hierdoor verbetert de reactie van het lichaam op insuline, waardoor glucose eenvoudiger in het bloed kan worden opgenomen .

 

4)Helpt bij benauwdheid:

Benauwdheid kan worden veroorzaakt door te veel slijm. Wanneer je hier last van hebt, kan perensap een goed hulpmiddel zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat het slijm verdwijnt, waardoor je weer makkelijk kunt ademen .

5)Versterkt het immuunsysteem:

Peren (en onder andere granaatappel, mango en kiwi) versterken je weerstand tegen griep en verkoudheid. Peren bevatten namelijk veel verschillende antioxidanten, zoals vitamine C en koper. Deze zorgen ervoor dat het immuunsysteem beter gaat werken. Hierdoor zal je niet zo snel ziek worden, en als je toch ziek wordt zal je jezelf weer sneller beter voelen.

6)Zorgt voor een gezonde zwangerschap: 

Zwangere vrouwen moeten voldoende foliumzuur binnenkrijgen. Het beschermt het kind namelijk tegen aangeboren afwijkingen. Peren bevatten veel foliumzuur. Om deze reden is het belangrijk om regelmatig peren te eten tijdens de zwangerschap .

7)Beschermt de huid:

Wanneer je vaak peer eet kan dit ervoor zorgen dat je huid er stralender en gezonder uitziet. De vezels in peren zorgen ervoor dat de suikerspiegel niet te veel schommelt, waardoor de stof collageen niet beschadigt door te hoge suikergehaltes.

Door onbeschadigd collageen ziet de huid er een stuk egaler uit.

Tevens zorgen peren ervoor dat je minder snel rimpels krijgt. De groene vrucht bevat namelijk veel antioxidanten zoals vitamine C, vitamine K en koper. Deze beschermen je tegen vrije radicalen, waardoor de huidcellen minder snel zullen beschadigen. Hierdoor blijft de huid er langer jong uitzien .

Bronnen:

Goed gezond en puurfiguur