fbpx ="">
google-site-verification:googled80cf453c849ffb5.html

Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel,

 

kurkumaKoenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam .Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indische saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur.

Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld wel aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven.

Papier dat in een oplossing met kurkuma gedrenkt en vervolgens gedroogd is, wordt wel als reagens gebruikt om de aanwezigheid van een base (alkali) aan te tonen. Het krijgt bij aanwezigheid van alkalische stoffen een bruinrode kleur.

 

  • Andere benamingen voor kurkuma
    koenjit
    geelwortel
    Indische saffraan
    turmeric (Engels)

Ideaal voor buikkrampjes bij baby’s;

Van mijn oma geleerd;

 

Als je baby buikkrampjes heeft ( dat gebeurd natuurlijk altijd ’s nachts ) is dit een prima middel;

. neem een kleine tepel koenjit in een glas en giet er kokend water op;

. goed roeren en laten afkoelen (in diep bord)

. na afkoeling geef je je baby een theelepel te drinken

. binnen 10 minuten zijn de krampjes over.

 

Celonderzoek

De meeste van de onderzoeken naar kurkuma zijn zogenoemde celonderzoeken: laboratoriumonderzoek naar het effect van kurkuma op celkweken. Het gaat dan zowel om het effect op gezonde cellen als op kankercellen. Door dit celonderzoek is men erachter gekomen dat kurkuma een gunstig effect heeft op tientallen werkingsmechanismen in de cel. Kurkuma is niet alleen een sterke   antioxidant Antioxidant: of antioxidans, stof die oxidatie tegengaat (die onze cellen beschermt tegen beschadiging), maar is ook direct betrokken bij verschillende processen die de cel en de celkern gezond maken en houden. Dat is op zichzelf al bijzonder. Maar het meest bijzondere is dat kurkuma in staat is kankercellen aan te vallen. Kurkuma blijkt tumorcellen namelijk te kunnen remmen in de groei en zelfs te doden.

Wél lijkt het er sterk op dat kurkuma kanker kan helpen voorkómen! En ook kan kurkuma bij de behandeling van diverse aandoeningen waar kankerpatiënten aan lijden (door de tumor of als bijwerking van de ­behandeling) waarschijnlijk een nuttige bijdrage leveren: zoals bij zenuwpijn, depressie, moeheid en neurodegeneratieve aandoeningen (ziekten van het ­zenuwstelsel die kunnen leiden tot dementie, bewegingsstoornissen, spraakstoornissen of slikproblemen).

 

Een probleem van kurkuma is dat de opname in het lichaam niet optimaal is. Wanneer het in het eten zit, nemen we er maar een beperkt deel van op. Dat maakt de stof wel heel geschikt voor plaatselijke behandeling en dat is ook gebleken uit het dieronderzoek: op vrijwel alle kankers van het maag-darmsysteem heeft kurkuma een gunstige invloed. Maar voor de verdere werking in het lichaam is een goede opname natuurlijk essentieel.

Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van een kleine hoeveelheid zwarte peper (dankzij de stof piperi­ne) de opname vele malen verhoogt; volgens sommige berichten tot wel 2000 maal.

Een andere manier is het oplossen van kurkuma in vet of het direct binden van kurkuma aan vetmoleculen. Ook hiermee wordt de opname verbeterd en zo de beschikbaarheid in het lichaam vergroot.

Kurkuma: meer dan kankerbestrijder alleen                                                             Vanwege de vele werkingsmechanismen is kurkuma niet alleen toepasbaar tegen kanker. Ook bij de ziekte van Alzheimer (dementie), gewrichtsklachten en diverse ontstekingen zijn al goede resultaten geboekt. Niet voor niets wordt kurkuma in de Indiase volksgeneeskunde (Ayurveda) al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel.

Nieuw onderzoek heeft bewezen dat kurkuma als geneesmiddel tegen kanker kan worden ingezet. Kurkuma is een effectief middel gebleken tegen de fatale hersentumor GLIOBLASTOMA MULTIFORME. Glioblastoma zijn een groep cellen die ongecontroleerd groeien buiten de controle van de normale cellulaire mechanismen. 

De stof kurkuma kent de meeste op-bewijzen-gebaseerde literatuur onder alle voedingsmiddelen. Kurkuma heeft een positieve werking op meer dan 700 genen en 100 verschillende werkingen zodra het de cel binnengaat.

Niet voor niets wordt kurkuma al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel in de Indiase volksgeneeskunde (Ayurveda) en Chinese geneeskunst. Meest opmerkelijk is de genezende werking op ontstekingen. En chronische ontstekingen kunnen een onderliggende factor zijn  in bijna alle chronische ziekten . 

In India is kurkuma een veelgebruikt en alledaags kruid. Prostaatkanker, darm-, borst- en longkanker, de vier meest voorkomende kankertypes in Amerika, komt daar 10 maal zo weinig voor. Dit kan deels komen door het scheutige gebruik van kurkuma. 

Kurkuma remt de vermenigvuldiging van tumorcellen af, helpt het lichaam om gemuteerde kankercellen te vernietigen, remt de synthese van eiwit zodat tumoren niet kunnen ontstaan, remt de transformatie van normale cellen naar kankercellen af, bestrijdt ontstekingen en voorkomt bijkomend bloedaanbod noodzakelijk voor de groei van kankercellen. 

Bron wikepedia.