fbpx ="">
google-site-verification:googled80cf453c849ffb5.html

 Wat is PSA?

PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen.

Dit is een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt en zorgt voor vervloeiing van het zaad. Alhoewel het vroeger in eerste instantie was beschreven als een stof die specifiek is voor de prostaat blijkt het ook door andere organen te kunnen worden uitgescheiden, zoals door speeksel- en melkklieren. Deze klieren zorgen echter maar voor maximaal 1% van de gehele PSA-productie. De prostaat is dus met afstand het belangrijkste orgaan bij de PSA-productie. Er lekt van uit de prostaat een kleine hoeveelheid van dit eiwit in het bloed, zie onderstaande afbeelding. Deze hoeveelheid kan worden gemeten met een PSA-test.

Naarmate je ouder wordt stijgt de PSA-waarde. Op het ogenblik houdt men de volgende normaalwaarden per leeftijdsgroep aan. Dit betekent dat deze waarden normaal zijn voor deze leeftijdsgroep. Helaas is dit een gemiddelde omdat er grote verschillen zijn tussen de gebruikte PSA-bepalingsmethoden.

 

Leeftijd Waarde

40-49     < 2,5

50-59     < 3,5                     

60-69     < 4,5

70-79     < 6,5

PSA-waarden die liggen tussen vier en tien noemt men het grijze gebied. Dat komt omdat de waarde niet alleen afhankelijk is van de leeftijd van de man, maar ook van de grootte van de prostaat op het moment van de meting. Waarden in het grijze gebied vormen wel degelijk een aanwijzing, maar beslist geen bewijs, voor het bestaan van prostaatkanker. In 75% van de gevallen is er dan géén prostaatkanker. Er bestaan bepaalde soorten agressieve prostaatkanker waarbij PSA-waarden voorkomen die duidelijk onder de vier liggen. Wel kan bij deze vormen van prostaatkanker de PSA-waarde een maat zijn voor de voortgang van het proces en voor een eventueel succes van de behandeling. Groeit de tumor, dan neemt het PSA-gehalte in het bloed toe. Slinkt de tumor, dan neemt de PSA-waarde in het bloed af.

 

Oorzaken van prostaatkanker

De oorzaak van prostaatkanker is nog niet helemaal bekend. Mannelijke hormonen en bepaalde voedingsstoffen spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van prostaatkanker. Maar ook de leefstijl zoals bepaalde voeding en iemands gewicht hebben daar waarschijnlijk invloed op.

Daarnaast speelt erfelijkheid bij prostaatkanker een kleine rol. Bij 5 tot 10 procent van de mannen met deze kankersoort is sprake van een erfelijke aanleg. Erfelijke aanleg betekent dat je meer risico loopt op het krijgen van een bepaalde ziekte door veranderingen in het DNA dat je van een of beide ouders hebt geërfd. Prostaatkanker kan echter ook meer in een familie voorkomen zonder dat er erfelijke aanleg is.

 

Symptomen van prostaatkanker

Veel mannen met prostaatkanker hebben eerst geen klachten. Wel kan een arts de verandering van het prostaatweefsel door de kanker soms voelen als een vergroting of een verharding van de prostaat. Klachten die na een tijdje ontstaan zijn bijvoorbeeld:

  • vaker plassen, zowel overdag als ’s nachts
  • moeite met plassen
  • het gevoel dat de blaas na het plassen niet leeg is
  • een zwakke of onderbroken straal
  • pijn en een branderig gevoel bij het plassen
  • troebele of bloederige urine
  • bloed in het sperma

Plasklachten komen bij mannen op oudere leeftijd regelmatig voor. Vaak is een goedaardige vergroting van de prostaat of urineweginfectie de oorzaak.

  

Wees zelf alert

Het is van groot belang dat je zelf alert blijft op signalen van je lichaam. Zo overkwam het mezelf, dat ik vanwege gevoelige onderbuik naar de huisarts ging. Ik heb zelf al heel veel jaren darmklachten met bijbehorende pijnlijke darmen. Omdat het pijnbeeld ander was, besloot ik naar mijn huisarts te gaan. Deze maakte een echo maar kon door de vele verklevingen niets vaststellen. Ik werd verwezen naar de uroloog.

Uroloog;

Stelde vast, dat ik voor het laatst een psa waarde test had gehad in 2013. Toch wel heel vreemd. Bij de verdere onderzoeken bleek alles in orde te zijn. De buikklachten was voor  mijn doen niets bijzonders. Mijn blaas en prostaat waren in prima conditie.

Maar het stemt wel tot nadenken dat ik gezien mijn leeftijd gewoon vaker moet letten op mijn psa waarde..

 

Tumormarker

Een tumormarker of tumormerker is een bepaalde stof die in het bloed voorkomt bij kanker. Er zijn verschillende tumormarkers die bij verschillende soorten kanker in het bloed kunnen voorkomen. Sommige van deze stoffen komen slechts bij één bepaalde kankersoort voor, andere komen bij meerdere kankersoorten voor.

Prostaat specifiek antigeen kan als marker gebruikt worden bij prostaatkanker. Omdat in gezonde mensen deze stoffen ook in kleine hoeveelheden voor kunnen komen, kunnen deze markers in de meeste gevallen niet gebruikt worden voor het opsporen van kanker. Er zijn simpelweg te veel gezonde mensen met verhoogde waardes van tumormarkers. De tumormarkers worden vooral gebruikt voor het volgen van de kanker bij een patiënt. Als voor én na de behandeling de tumormarker gemeten wordt, kan beoordeeld worden of de behandeling effect heeft of heeft gehad. De tumormarker zal na een succesvolle behandeling een lagere waarde hebben. Als langere tijd na behandeling de tumormarker weer begint te stijgen, is dat een aanwijzing dat de kanker terugkeert.

 

Uitslag test

De interpretatie van de PSA-uitslag is niet eenvoudig want met de leeftijd neemt het PSA-gehalte in het bloed toe, zonder dat er sprake hoeft te zijn van enige afwijking aan de prostaat. Boven de vijftig jaar blijken twee op de tien mannen een verhoogde PSA-waarde te hebben.

Die verhoogde waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar komt ook voor bij een goedaardige prostaatvergroting, een urineweginfectie of een prostaatontsteking. Daarom is bij een verhoogde PSA-waarde altijd aanvullend onderzoek nodig. Echter, hoe hoger de PSA-waarde is, des te aannemelijker het is dat er sprake is van prostaatkanker.

 

Wat betekent de uitslag

De PSA-waarde ligt, afhankelijk van de leeftijd, gemiddeld tussen nul en vier microgram per liter bloed. Ook mannen met een normale PSA-waarde kunnen echter prostaatkanker hebben. De kans hierop is niet zo groot. De betekenis van de PSA-waarde is dus niet eenduidig. Bij een niet-verhoogde en niet stijgende PSA-waarde is geen verdere actie nodig. Afhankelijk van uw leeftijd of PSA-waarde kunt u, in overleg met uw arts, overwegen de test na enkele jaren te herhalen.

Licht verhoogd

Bij waarden tussen vier en tien microgram per liter bloed kan er sprake zijn van prostaatkanker, de kans bij deze waarde is ongeveer 25%. Er kan ook sprake zijn van een ontsteking of een vergrote prostaat.  Als de PSA-waarde hoger is dan vier of bij herhaling stijgt, is nader onderzoek door een specialist nodig om na te gaan wat de oorzaak van de verhoging is. Bij een testuitslag tussen de vier en tien microgram per liter bloed wordt vaak een aanvullende PSA-test gedaan. Hierin wordt het vrij PSA gemeten. Tijdens adviesgesprek over het vervolg zal de arts bij elke uitslag diverse factoren betrekken. Denk hierbij aan uw leeftijd, eventuele ziektes die uw conditie nadelig beïnvloeden en de PSA-waarde. Het is dus niet alleen de PSA-waarde die bepaalt of u het advies krijgt u verder te laten onderzoeken.

Sterk verhoogd

In de medische wereld is men het er wel over eens dat voor patiënten met een PSA-waarde groter dan 10,0 µg/l er een sterke aanwijzing is voor prostaatkanker; de kans daarop is dan meer dan 65%.
Om erachter te komen of het wel degelijk prostaatkanker is en wat de aard van de tumor is, is wederom aanvullend onderzoek nodig

Vervolgstappen bij een verhoogde PSA-waarde

Om de diagnose prostaatkanker te stellen zijn vaak aanvullende testen nodig zoals rectaal toucher en echografie, een biopsie of een MRI. Klik hier voor een overzicht van de verschillende onderzoeken.

 

MRI

Als er een vermoeden is van prostaatkanker en de biopten laten geen tumor zien, dan vindt een detectie-MRI plaats. Dat gebeurt in het Prostate MR Center of Excellence, onderdeel van de afdeling radiologie van het Radboudumc. Jaarlijks komen honderden patiënten uit de hele wereld voor een MRI-diagnose naar Nijmegen omdat de nieuwste technieken alleen daar nog worden toegepast.

De huidige methodes om prostaatkanker op te sporen en te behandelen zijn niet altijd precies genoeg. Met een MRI-scan kan dat sneller, nauwkeuriger en met minder pijn en frustratie voor de patiënt. 

 bron; zgt.nl / Gezondheidsnet

 

Lovebiome:

Is de producent van het Daily 3 system. Een hagelnieuw product wat zich volledig richt op de ondersteuning van je microbiom = je darmflora.

Werkt het ?

Of u er persoonlijk baat zult hebben, weet niemand. Dat kunt u alleen zelf vaststellen, door het 90 dagen te proberen. Kijk naar ons unieke garantie-label.

 

Team Noni:

Ervaringen van gebruikers vind je op onze besloten Facebookgroep https://www.facebook.com/groups/teamnoni

logo team noni

 Wil je meer info :  

Team Van Nature Gezond

Bel nu  :  0637332901   

Chat    : https://m.me/VanNatureGezond

Mail     : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.