fbpx ="">
google-site-verification:googled80cf453c849ffb5.html

Zo goed is   zwarte peper:

Zwarte peper verlaagt lichaamsgewicht, vetpercentage en bloedsuikerspiegel

De inname van zwarte peper kan leiden tot een lager lichaamsgewicht, vanwege een stof die het bevat. Volgens nieuw onderzoek kan de specerij dan ook helpen bij de strijd tegen obesitas. De stof uit zwarte peper verlaagt niet alleen het gewicht, maar ook het vetpercentage en de bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel daalt al een uur na inname.

 

Zwarte peper en lager lichaamsgewicht

Wat zwarte peper allemaal doet in het lichaam is niet niks: de specerij bestrijdt onder andere ontsteking, schadelijke bacteriën, pijn, en een hoge bloeddruk.  Hier lees je over alle bewezen effecten van zwarte peper

Nu meldt een nieuwe Indiase studie dat dit type peper mogelijk kan worden ingezet bij de strijd tegen obesitas. De studie is gepubliceerd in Nutrition & Metabolism.

 

Sterkere botten

In de specerij zit piperonal en dit verminderde “significant” de schadelijke effecten van een vetrijk dieet bij ratten. Ratten die 6 weken lang een supplement kregen hadden een lager lichaamsgewicht, vetpercentage en bloedsuikerspiegel. Hiernaast hadden ze ook sterkere botten, in vergelijking met hun soortgenoten die vetrijke voeding aten zonder peper.

In de afgelopen jaren zijn er mutaties in een obesitas gerelateerde genen ontdekt en concludeerde men dat obesitas niet altijd met gebrek aan zelfcontrole te maken heeft. En interessant genoeg denken de Indiase onderzoekers dat piperonal juist dit soort genen aanpakt.

Deze bevindingen zijn meer dan welkom, omdat de wereldwijde obesitascijfers sinds 1980 verdubbeld zijn. In Groot Brittannië heeft 30% van de vrouwen/27% van de mannen overgewicht. En is bijna een derde van de kinderen tussen de 2 en 15 jaar eveneens te zwaar, volgens de European Society of Cardiology.

 

Daling van de bloedsuikerspiegel

De studie

Onderzoekers van de Sri Venkateswara University in India deden een experiment op obese ratten voor de duur van 22 weken. Ze gebruikten piperonal uit de zaden van zwarte peper en voegden dit toe aan de voeding van de knaagdieren.

Aan het einde van de studieperiode hadden de ratten een toegenomen spiermassa en botmineraaldichtheid, in vergelijking met de groep die geen peper toegevoegd had gekregen. Suppletie met piperonal zorgde ook voor een aanzienlijke daling van de glucosespiegel: dit vond al een uur na inname plaats. De preventieve effecten waren het meest optimaal bij een dosis van 40 mg/per kg lichaamsgewicht, bij een duur van 42 dagen. Piperonal reguleerde ook sommige genen die met obesitas in relatie staan.

 

Wat zwarte peper allemaal doet in je lichaam!

 Aan bijna elk gerecht wordt wel wat zwarte peper toegevoegd. Maar wist je dat zwarte peper pijn en ontsteking remt? Piper nigrum doet zelfs nog meer dan dat en bestrijdt een breed scala aan gezondheidsproblemen, van milde tot ernstige. Als je deze specerij dagelijks gebruikt, werk je aan veel fysieke ontregelingen en kun je ernstigere aandoeningen voorkomen.

 

Zo geneeskrachtig is zwarte peper

De koning van de specerijen, zoals zwarte peper wel genoemd wordt,  doet meer dan het eten op smaak brengen. Zwarte peper (Piper nigrum) werd ooit gebruikt als valuta. Al sinds oude tijden is peper het meest verhandelde kruid ter wereld. Piper nigra komt van de peperplant, die 10 meter hoog kan worden en in een heet en klam klimaat groeit. De pittige korrel is de vrucht van deze plant uit de piperaceae familie en wordt als specerij en medicijn gebruikt. Het bestanddeel piperine veroorzaakt de pittigheid.

Zwarte peper heeft een antibacteriële werking

De smaakmaker wordt ook gebruikt om voeding langer te bewaren, omdat het antibacteriële eigenschappen heeft. 1 Verder bevat peper mangaan, ijzer, kalium, vitamine C, vitamine K en vezels. 

 

Zwarte peper remt ontsteking en pijn

Zwarte peper is tevens een enorme goede ontstekingsremmer. Maar niet alleen een ontstekingsremmer, dit bekende keukenkruid heeft ook pijnstillende eigenschappen, dankzij de combinatie van de bestanddelen piperine en ethanol extracten. Zwarte peper remt pijn en ontsteking, zoals bijvoorbeeld door artritis. Piperine remt namelijk prostaglandinen, cyclo-oxygenase en interleukine-6 en hiermee ontstekingssymptomen én pijn.

 

Bij hoofdpijn:

Als je last van hoofdpijn hebt, kun je het volgende eens proberen: neem een eetlepel kurkuma, een halve theelepel zwarte peper en gebruik iets om dit te mengen (bijvoorbeeld wat olie). Neem dit in, spoel het weg met water en wacht tot je hoofdpijn wegzakt. Waarschijnlijk hoef je niet lang te wachten.

 

Zwarte peper verbetert het vetprofiel

De pittige specerij moduleert allerlei lichaamsprocessen

Piperine uit Piper nigrum moduleert hormonale en apolipoproteïne profielen. De serumwaarden van de apolipoproteïnen zijn een belangrijke voorspellende factor om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

Zwarte peper heeft anti-kanker eigenschappen

De extracten in de specerij remmen de proliferatie van tumorcellen, en zijn cytotoxisch.

 

Zwarte peper als antioxidant

Nog jonge Piper nigrum, net van de boom

Er zijn veel factoren die oxidatieve stress veroorzaken, en een ervan is een dieet dat rijk is aan bewerkte vetten (gehydrogeneerde vetten). Vetten zijn gehydrogeneerd wanneer vloeibare plantaardige oliën omgezet worden in vaste plantaardige vetten (zoals bakboter en margarine). Dit type vet heeft een verstoorde moleculaire structuur, die niet gebruikelijk is voor natuurlijke stoffen. Het merendeel van de Westerse mensen draagt hier dagelijks de nadelige gevolgen van.

 

De toevoeging van de specerij aan voeding (0.25 gram/kg lichaamsgewicht) bestrijdt de vrije radicalen in lever, hart en nieren op vele fronten. 25 Piperine uit zwarte peper verlaagt de oxidatieve stress die door vetrijke voeding in de cellen is opgewekt. Piperine doet dit samen met de ethanolextracten en laten sterke antioxidant activiteit zien. 

De zwarte keukenspecerij als geheugenverbeteraar

Methanol extracten uit zwarte peper verbeteren het geheugen, indien achteruitgang hiervan al heeft toegeslagen. Ook in het brein vermindert deze koning onder de specerijen de oxidatieve stress, zoals bij Alzheimer’s. De peper leidt bij ratten met Alzheimer’s een verbeterd werk- en referentie- en korte termijn geheugen zien, doordat piperine de oxidatieve stress in de hippocampus vermindert. 

 

Zwarte peper en het spijsverteringskanaal

De scherpe spijs gaat flatulentie tegen, of te wel winderigheid

De specerij zorgt voor een toename van zoutzuur, een onderdeel van maagzuur, en faciliteert hiermee de vertering.

Een goede vertering is noodzakelijk om diarree, constipatie en buikpijn te voorkomen. Maar voorkomt deze peper een opgezette buik en allerlei andere klachten die door gassen ontstaan. Het bevordert de detoxificatie en reinigt de poriën. Ook bij oedeem biedt het uitkomst. Zwarte peper is een ‘windverdrijvend’ middel (een carminatief middel) en zorgt voor een soepele uitweg van overtollige gassen in de juiste richting. De specerij werkt zo ook preventief tegen allerlei gastrointestinale problemen, waaronder darmkanker en remt de vorming van meer gassen. De bestanddelen uit zwarte peper blijken ook de spijsverteringsenzymen te stimuleren. 

 

Zwarte peper als antidepressivum

Piperine heeft een antidepressief effect, waarschijnlijk doordat de neurotrofe factor proteïne en mRNA spiegels in de hippocampus afnemen door de specerij. Toen depressie door corticosteron bij muizen, verdwenen de door corticosteron ontstane gedrags- en biochemische veranderingen na behandeling met piperine. De stof was in staat om deze veranderingen om te keren.  

Bij verkoudheid, infecties en hoesten

Peper wordt in de Oosterse geneeskunde toegevoegd aan hoestdranken en tonics om verkoudheid te behandelen. De specerij heft verstopping en sinusitis op en heeft de eigenschap dat het overtollig (vastzittend) slijm verwijdert. De bekende keukenspecerij verkort op deze manier griep en verkoudheid en voorkomt complicaties door vastzittend slijm. Dankzij de antibacteriële eigenschappen bestrijdt de specerij ook bacteriële infecties. 

 

De pittige spijs ondersteunt detoxificatie

De specerij ondersteunt de ontgifting, onder andere via de lever. 40 41

 

Veiligheid

Peper is over het algemeen veilig, maar niet altijd

Peper kan een irriterende uitwerking op de darmen en maag hebben, als bepaalde darm- en maagproblemen al aanwezig zijn. Patiënten met een verhoogd risico op bloedingen, bij zwangerschap en borstvoeding moet peper alleen gebruikt worden om de voeding op smaak te brengen.

 

Inhalatie van de stof kan tot irritaties en oedeem leiden.

Zwarte peper kan ook nadelige effecten hebben op de vruchtbaarheid, zowel bij mannen als bij vrouwen. 42 Bij auto immuunproblemen, schildklierproblemen en problemen met de bloeddruk en bloeddruk verlagende medicatie is het verstandig om het gebruik van zwarte peper te overleggen met de behandelend arts.

 

Zwarte peper verlaagt de bloedsuikerspiegel.

De specerij mag niet in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, de inname van te veel van dit keukenkruid kan voor nadelige effecten zorgen in het spijsverteringskanaal. Grote hoeveelheden zijn ook niet nodig, een kleine dosis volstaat om de gunstige effecten op de gezondheid te verkrijgen.

 

Zwarte peper is over het algemeen veilig (bij normale doses en met uitzondering van bovenstaande), en zorgt voor een betere opname van nutriënten en medicijnen. Het keukenkruid reinigt namelijk ook de darmvlokken en houdt deze -net als de aderen- schoon. De meeste van bovenstaande onderzoeken betreffen ratten. De genetische, biologische en gedragskarakteristieken van ratten en muizen komen sterk overeen met die van mensen. Ratten en muizen zijn zoogdieren die veel processen delen met mensen en geschikt zijn om antwoorden op veel onderzoek kwesties te vinden. De 30.000 genen die bij de mens zijn gevonden heeft de muis bijvoorbeeld ook.

Bron; gezondheidsnet