Van Nature Gezond
Knorrende darmen
Vrijwel iedereen kent ze: de geluiden van een knorrende of rommelende buik. Vaak klinkt het alsof je honger hebt, maar knorrende darmen kunnen op de meest uiteenlopende momenten optreden, ook na het eten of zelfs als je geen trek hebt.
In deze uitgebreide gids lees je alles wat je wilt weten over knorrende darmen: de oorzaken, de betekenis, feiten en cijfers, de verschillen tussen normale en abnormale geluiden, en antwoord op de meest gestelde vragen.
Zo leer je niet alleen je lichaam beter kennen, maar weet je ook wanneer het tijd is om actie te ondernemen.
Wat zijn knorrende darmen
Knorrende darmen of borborygmi zijn hoorbare geluiden die uit je buik komen en meestal door het spijsverteringsstelsel worden veroorzaakt. Het zijn geluiden die ontstaan omdat lucht, vloeistoffen en voedsel door de darmen worden verplaatst. Al direct na je ontbijt start je spijsvertering, waarbij peristaltische bewegingen – krachtige samentrekkingen van de spieren in je darmwand – alles richting de uitgang duwen. Hierbij ontstaan golvende bewegingen en turbulentie tussen gassen en vloeistoffen, wat we als 'knorren' kunnen horen. Dergelijke darmgeluiden zijn volstrekt normaal, maar als ze aanhouden of gepaard gaan met andere klachten, kan dat wijzen op een onderliggend probleem.
De term "knorrende darmen" is overigens een volksuitdrukking; medisch wordt ook wel gesproken van "borborygmi". Volgens artsen heeft vrijwel iedereen hier dagelijks in enige mate last van, het hoort bij het verteringsproces.
Van Nature Gezond
Wij geloven sterk in de kracht van natuurlijke producten. Onbewerkte voeding heeft onze sterke voorkeur.
Ons darmmicrobioom = darmflora
Je darmmicrobioom is een krommende, bloeiende, levende gemeenschap van biljoenen microben waaronder bacteriën, protozoa en zelfs virussen. Wanneer het in balans is en in harmonie werkt, zal je darmmicrobioom een positief, gunstig effect hebben op je algehele gezondheid. Als het uit balans is, kunnen de effecten verwoestend zijn.
Knorrende darmen: Feiten en cijfers
Het precieze aantal mensen dat regelmatig knorrende darmen ervaart is onbekend, omdat het zo’n basaal lichamelijk verschijnsel is dat vrijwel iedereen het wel eens merkt. RIVM stelt dat bijna 25% van de Nederlanders ooit klachten heeft aan het maag-darmkanaal, waaronder geluiden, winderigheid en buikpijn. Ongeveer 5-20% van de volwassen Nederlanders voldoet aan de criteria voor het prikkelbare darm syndroom (PDS), waarbij knorrende darmen een veelgehoorde klacht zijn. Wereldwijd zien artsen een duidelijke toename van maag-darmklachten in moderne samenlevingen, mogelijk vanwege voeding, stress en leefstijl.
De meest voorkomende oorzaken van knorrende darmen
Gasvorming: Tijdens het verteren van voedsel ontstaan er gassen, vooral als bacteriën complexe suikers afbreken. Peulvruchten, koolsoorten en sommige kunstmatige zoetstoffen verhogen de kans op gasvorming en dus op knorrende darmen.
Lucht inslikken: Snel eten, drinken via een rietje, praten tijdens het eten of kauwgom kauwen zorgt ervoor dat je ongemerkt extra lucht inslikt, wat via het spijsverteringskanaal verplaatst wordt.
Vertering van voedsel: Grote of slecht gekauwde stukken, vetrijke of vezelrijke maaltijden geven de darmen extra werk. De peristaltiek neemt toe en het geklots van lucht en vloeistof wordt beter hoorbaar.
Voedselintoleranties en -allergieën: Onverteerde suikers bij lactose- of glutenintolerantie leiden tot extra gas, krampen en geluiden.
Verhoogde darmmotiliteit na eten: Na een maaltijd schiet de activiteit omhoog. Dit is een normale reactie (de gastrocolische reflex) en verklaart veel gevallen van knorrende darmen na eten.
Stress en emoties: De hersen-darm-as zorgt ervoor dat spanningen, stress of angst letterlijk hoorbaar kunnen worden in je buik, doordat de zenuwen in je darmen extra gevoelig en actief worden.
Darmparasieten en infecties: Soms veroorzaken infecties (zoals Giardia of Dientamoeba fragilis) ook knorrende darmen, zeker als er bijvoorbeeld diarree of onverklaarbare buikpijn bij zit.
Gezocht in Google op verband tussen microbioom en darmen:
De darmmicrobiota in gezondheid en ziekte
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
9 jul 2013 — De micro-organismen groeperen zich in complexe gemeenschappen, of microbiota, waarvan het grootste deel in de darmen is gehuisvest.1,4 Recent is ...
Interactie tussen het microbioom en het immuunsysteem
12 mei 2021 — Bij patiënten met een sepsis treedt overmatige groei van microbiota op en is er translocatie van micro-organismen uit de darm naar de ...
Wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk echt in je darmen? In het begin van de negentiende eeuw werden bacteriën als ziekteverwekker ontdekt.
Darm microbiota voorspelt risico op diarree
14 apr 2021 — De bacteriesamenstelling in de dikke darm kan gebruikt worden om patiënten te herkennen die een verhoogd risico lopen op een infectie met de ...
LoveBiome
richt zich op het verbeteren van de gezondheid van het microbioom—de gemeenschap van micro-organismen in je darmen—wat een directe invloed kan hebben op je slaapkwaliteit. Een gezond microbioom draagt bij aan een betere nachtrust, verhoogde energie en een verbeterde stemming.
P84: Algehele ondersteuning van het microbioom
P84 is het kernproduct van LoveBiome en bestaat uit twee supplementen: PhytoPower 1 en PhytoPower 2. Deze bevatten een combinatie van 84 ingrediënten, waaronder gerichte probiotica, prebiotica, enzymen en plantaardige voedingsstoffen. Door het microbioom te voeden, te diversifiëren en te ontgiften, ondersteunt P84 de darmgezondheid, wat op zijn beurt de slaapkwaliteit kan verbeteren
Wetenschappelijke onderbouwing:
De darm-hersen-as
De darm-hersen-as is een communicatienetwerk tussen de darmen en de hersenen. Een gezond microbioom kan de productie van neurotransmitters zoals serotonine beïnvloeden, die belangrijk zijn voor stemming en slaap. Door het microbioom te ondersteunen, kunnen producten zoals die van LoveBiome bijdragen aan een betere slaapkwaliteit
Conclusie
LoveBiome biedt een holistische benadering van slaapverbetering door zich te richten op de gezondheid van het microbioom. Producten zoals P84 ondersteunen de darmgezondheid, wat op zijn beurt kan leiden tot betere slaap, meer energie en een verbeterde stemming. Voor meer informatie of aankoop kun je terecht op de officiële website van Van Nature Gezond.

Ons darmmicrobioom = darmflora
Je darmmicrobioom is een krommende, bloeiende, levende gemeenschap van biljoenen microben waaronder bacteriën, protozoa en zelfs virussen. Wanneer het in balans is en in harmonie werkt, zal je darmmicrobioom een positief, gunstig effect hebben op je algehele gezondheid. Als het uit balans is, kunnen de effecten verwoestend zijn.
Wanneer voedsel uw mond binnenkomt,
begint het aan een reis van 24 tot 36 uur door 250-400 vierkante meter van uw maag-darmkanaal, waarbij u ongeveer 25-60 minuten in uw maag, 2-5 uur in uw dunne darm en ongeveer 25 uur in uw dikke darm. Gedurende deze tijd neemt de diversiteit en het aantal bacteriesoorten toe in het distale deel van onze darmen, van twaalfvingerige darm tot ileum, waardoor de dichtstbevolkte ruimte van elk ecosysteem op aarde ontstaat.
De dikke darm herbergt 39 biljoen bacteriën en is de locatie waar nuttige bacteriën ons talloze gezondheidsvoordelen kunnen bieden.
Knorrende darmen na het eten:
wanneer is het normaal?
Direct na het eten nemen de samentrekkingen in je darmen fors toe. Vooral grote, vette, vezelrijke of suikerrijke maaltijden stimuleren extra geluid, net als “trigger foods” als koolzuurhoudende dranken of bonen. Als je knorrende darmen na het eten hebt maar verder geen pijn, diarree of bloed bij de ontlasting, is dat normaal en hoort het bij de spijsvertering.
We spreken van een gastrocolische reflex: zodra je maag uitzet door voedsel, geven je hersenen een signaal aan de darmen om alles alvast door te sturen, wat knorren geeft. Bij mensen met gevoelige darmen of PDS kan het geluid heftiger zijn en langer aanhouden.
Welke voeding geeft knorrende darmen?
Koolzuurhoudende dranken: Frisdranken, bruisend water en bier brengen extra lucht in de darmen.
Peulvruchten en bonen: Vooral degenen met gevoelige darmen merken extra geluiden na een portie linzen, kikkererwten, bruine bonen of kapucijners.
Koolsoorten: Denk aan broccoli, bloemkool, spruitjes en boerenkool. Zwavelverbindingen en moeilijker verteerbare vezels stimuleren het knorren.
Zuivelproducten: Bij mensen met lactose-intolerantie of suboptimale lactosevertering ontstaan extra gassen en geluiden na melk of yoghurt.
Kunstmatige zoetstoffen: Bijvoorbeeld sorbitol, mannitol en xylitol zijn berucht om hun gasvorming en borrelende darmen.
Snel eten of drinken: Niet echt een voedingsstof, maar deze manier van eten zorgt indirect voor extra lucht in de maag en darmen.
Let er op dat sommige soorten fruit (zoals appels, peren en pruimen) ook veel vezels en suikers bevatten en daarmee bij sommige mensen voor knorrende darmen zorgen.
Knorrende darmen en stress:
de hersen-darm-as
Uit groeiend onderzoek blijkt dat er een sterke wederzijdse relatie bestaat tussen je hersenen en je darmen, de zogenaamde hersen-darm-as. Stresshormonen zoals cortisol beïnvloeden niet alleen je stemming maar ook de activiteit van je darmen.
Dit verklaart waarom stress of een zenuwachtige gebeurtenis (denk aan spreekbeurten, examens, sollicitaties) vaak gepaard gaat met knorrende of krampende darmen. Bij langdurige stress worden je darmen echt gevoeliger: je darmwand kan overactief reageren op normale hoeveelheden gas of voedsel, waardoor geluiden en ongemak ontstaan, zelfs zonder directe aanleiding.
Wanneer zijn knorrende darmen reden tot zorg?
Ernstige of toenemende buikpijn: Als knorrende darmen gepaard gaan met aanhoudende of heftige pijn, diarree of braken.
Bloed in de ontlasting: Zeker als dat samen gaat met verandering van ontlastingspatroon, gewichtsverlies of vermoeidheid.
Langdurige verandering van ontlasting: Denk aan wekenlang diarree of verstopping zonder duidelijke reden.
Onverklaarbaar gewichtsverlies: Plotselinge of sterke afname in lichaamsgewicht zonder aanpassing van voeding of beweging.
Verminderde eetlust, misselijkheid of koorts: Zeker in combinatie met bovenstaande klachten.
Alarmsymptomen vereisen altijd artsbezoek. Maar let op: bij de meeste mensen zijn knorrende darmen gewoon een normaal verschijnsel en geen teken van een ernstige aandoening.
Kunnen knorrende darmen wijzen op een medische aandoening?
Hoewel knorrende darmen meestal normaal zijn, kunnen ze in bepaalde gevallen sinalen zijn van een medisch probleem. Enkele aandoeningen waarbij dit voorkomt:
Prikkelbare darm syndroom (PDS): Tussen 5 en 20% van de volwassenen heeft hier last van. Naast knorrende darmen treden buikpijn, winderigheid en een onregelmatige stoelgang op.
Voedselintoleranties: Met name lactose- of glutenintolerantie gaan vaak gepaard met rommelende darmen, winderigheid en soms diarree.
Chronische darmontstekingen: Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kunnen (naast andere, ernstigere symptomen) knorrende darmen geven.
Darmparasieten en infecties: Bij recente buitenlandse reizen of heftige diarree kunnen parasieten een rol spelen.
Schildklieraandoeningen of stofwisselingsstoornissen: Soms beïnvloedt een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) de darmmotiliteit en geluiden.
Vermoed je dat je een afwijking hebt, raadpleeg dan altijd de huisarts voor ontlastingsonderzoek of andere tests.
Wat kun je doen tegen knorrende darmen?
Eet rustig: Goed kauwen en bewust langzaam eten voorkomt luchtinslikken.
Beperk ‘triggers’: Noteer voor jezelf na welke voedingsmiddelen je extra knorren opmerkt en pas eventueel je voeding aan.
Drink voldoende, maar verspreid over de dag: Grote hoeveelheden vocht bij een maaltijd vergroten de kans op geluiden.
Beweeg regelmatig: Wandelen en matige beweging verbeteren de darmmotiliteit en spijsvertering.
Let op stress: Probeer stress te verminderen met ontspanningsoefeningen als ademhaling, yoga of meditatie.
Probeer prikkelende dranken (zoals frisdrank) te minderen: Minder koolzuur geeft minder lucht in de darmen.
Munt- of kamillethee: Dit kan helpen de spijsvertering te kalmeren bij gevoelige darmen.
FAQ
Veelgestelde vragen over knorrende darmen
Als je ondanks aanpassingen veel last blijft houden, kan een diëtist helpen om voedingsmiddelen uit te sluiten. Bij twijfel of aanhoudende klachten is medisch onderzoek gewenst.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?
Gasvorming, lucht inslikken, verteringsproblemen, bepaalde voedingsmiddelen, stress en darmziekten.
Waarom heb ik altijd knorrende darmen, ook zonder honger?
Je darmen ruimen constant op; dit hoort bij een normaal spijsverteringsproces. Bij sommige mensen zijn deze geluiden duidelijker hoorbaar door gevoeligheid of aanleg.
Wat betekent knorrende darmen na het eten?
Direct na het eten schiet je darmactiviteit omhoog; dit is meestal onschuldig, tenzij het samengaat met pijn, diarree of bloedverlies.
Welke voeding zorgt voor knorrende darmen?
Bonen, koolsoorten, bepaalde fruitsoorten, zuivel (bij intolerantie), koolzuurhoudende dranken, kunstmatige zoetstoffen.
Wanneer zijn knorrende darmen reden voor zorg?
Als ze samengaan met aanhoudende buikpijn, gewichtsverlies, bloed bij ontlasting, langdurige diarree/obstipatie of ernstige vermoeidheid.
Kunnen knorrende darmen een symptoom zijn van een medische aandoening?
Ja, bij PDS, voedselintoleranties, ontstekingen, parasieten, schildklieraandoeningen of na infecties.


Van Nature Gezond tel : 0637332901 email ; team@van-nature-gezond.nl
Wetenschap
FAQ
Info
Onze producten
Phytopower C voor slaap en stress