Slaap
Je brengt ongeveer een derde van je leven slapend door. Maar het is nog steeds iets waar veel mensen moeite mee hebben. Onderzoekers en experts worstelen er ook mee vanwege de mysteries rondom hoe en waarom we slapen . En wat er met ons gebeurt terwijl we slapen. Gelukkig helpen ontwikkelingen in de medische wetenschap mensen manieren te vinden om de slaap te krijgen die ze nodig hebben.
Wat is slaap?
Slapen is een normaal lichaamsproces dat je lichaam en hersenen laat rusten. Op het eerste gezicht is slapen bedrieglijk eenvoudig. Voor de meeste mensen is het gewoon een kwestie van comfortabel worden, je ogen sluiten en in slaap vallen. Maar hoe eenvoudig het ook lijkt, slapen is een van de meest complexe en mysterieuze lichaamsprocessen die de wetenschap kent.
Als je niet genoeg slaapt of als je slaapkwaliteit niet goed is, weet je dat waarschijnlijk alleen al aan hoe je je voelt. Zonder voldoende slaap van goede kwaliteit kunnen je lichaam en hersenen niet werken zoals ze zouden moeten. En er is een heel medisch vakgebied dat zich volledig richt op slaap en het behandelen van aandoeningen die slaap beïnvloeden of verstoren.
Functie
Waarom slapen mensen?
Het begrip van slaap van de moderne geneeskunde is als een gedeeltelijk in elkaar gezette legpuzzel. Deskundigen kunnen een aantal stukjes identificeren en hebben een idee van hoe het grote geheel eruitziet, maar ze hebben nog niet uitgevonden hoe alles in elkaar past.
Je lichaam wisselt elke dag tussen wakker zijn en slapen, waarbij bepaalde processen alleen plaatsvinden als je slaapt. Als je slaapt, ‘schakelt’ je lichaam uit en worden de meeste lichaamssystemen, waaronder je hersenen, minder actief.
Dit zijn enkele van de belangrijkste dingen die gebeuren terwijl u slaapt:
Energiebehoud en -opslag .
Overdag gebruiken cellen in uw lichaam opgeslagen bronnen om hun werk te blijven doen. Terwijl u slaapt, gebruikt uw lichaam minder energie. Dat laat die cellen zich bevoorraden en voorraad aanleggen voor de volgende dag.
Zelfherstel en herstel .
Minder actief zijn maakt het makkelijker voor je lichaam om verwondingen te genezen en problemen te repareren die zijn ontstaan terwijl je wakker was. Dat is ook de reden waarom je je vermoeider voelt en meer rust nodig hebt als je ziek bent.
Hersenonderhoud .
Terwijl u slaapt, reorganiseert en catalogiseert uw brein herinneringen en geleerde informatie. Dit is alsof een bibliothecaris boeken sorteert en opbergt aan het einde van de dag. Het maakt het gemakkelijker en efficiënter om toegang te krijgen tot en gebruik te maken van dingen die u leert en onthoudt.
Hoeveel slaap heb ik nodig?
Slaap is per persoon verschillend. De manier waarop mensen slapen en hoeveel ze nodig hebben, kan sterk verschillen. Het aantal uren slaap dat goed is voor uw gezondheid, kan ook veranderen gedurende uw leven.
Over het algemeen zijn de aanbevolen slaaphoeveelheden per leeftijd:
LeeftijdHoeveelheid slaap die nodig is
Pasgeborenen (vanaf de geboorte tot 3 maanden).
Tussen 14 en 17 uur.Baby’s (4 tot 12 maanden).
Tussen de 12 en 16 uur (inclusief dutjes).
Jonge kinderen (1 tot 5 jaar).Tussen de 10 en 14 uur (inclusief dutjes).
Schoolgaande kinderen (6 tot 12 jaar).Negen tot twaalf uur.
Tieners (13 tot 18 jaar).Acht tot tien uur.
Volwassenen (18 jaar en ouder).Zeven tot negen uur.
Deze slaaphoeveelheden gelden voor de meeste mensen, maar ze zijn niet universeel. Sommige mensen hebben meer slaap nodig, en anderen minder. Variaties in hoeveel slaap je nodig hebt, kunnen zelfs genetisch zijn. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld de eigenschap ‘kortslaper’ erven van een ouder.
Persoonlijke omstandigheden en uw gezondheidstoestand kunnen ook van invloed zijn op hoeveel slaap u nodig hebt. Mensen die ziek zijn of herstellen van een blessure of medische ingreep, moeten mogelijk meer slapen. Zwangere mensen hebben vaak ook meer slaap nodig tijdens het eerste trimester.
Als u vragen hebt over hoeveel slaap u nodig hebt, vooral als het afwijkt van de aanbevolen hoeveelheid voor uw leeftijdsgroep, praat dan met een huisarts. Zij kunnen u helpen begrijpen wanneer dat verschil kan betekenen dat er een medisch probleem is dat onderzocht moet worden.
Moet ik al mijn slaap in één keer krijgen?
Nee, al je slaap in één keer krijgen is geen vaste regel. Slaapgewoontes variëren vaak per cultuur en tijdsperiode. Historisch gezien omarmden sommige culturen het opsplitsen van de nachtrust in twee periodes.
Over de hele wereld omarmen veel culturen nog steeds de gewoonte om te dutten. Veel culturen hebben er hun eigen woord voor (zoals “siesta” in Spaanstalige landen. Of de “inemuri”. een kort dutje op de werkplek dat in Japan wordt beoefend).
Maar zoals te veel van alles, heeft dutten ook een nadeel. Te lang dutten kan de kwaliteit van je slaap ’s nachts beïnvloeden. Er is ook een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Praat met je zorgverlener als je vaak dut of het wilt proberen. Zo kun je het meeste uit dutjes halen zonder de nadelen.
Aandoeningen en aandoeningen
Wat zijn slaapstoornissen en welke komen het vaakst voor?
Aandoeningen die de slaap of waakzaamheid verstoren, worden slaapstoornissen genoemd. Er zijn zes hoofdcategorieën slaapstoornissen:
Centrale aandoeningen van hypersomnolentie (zoals narcolepsie).
Circadiaanse slaap-waakritmestoornissen (zoals jetlag of slaapstoornissen door ploegendienst ).
Slapeloosheid .
Parasomnieën .
Ademhalingsstoornissen tijdens de slaap (zoals slaapapneu ).
Slaapgerelateerde bewegingsstoornissen (zoals het rustelozebenensyndroom).
Parasomnia’s kunnen sterk variëren. Sommige beïnvloeden alleen de NREM-slaap, terwijl andere alleen de REM-slaap beïnvloeden.
Van Nature Gezond tel : 0637332901 email ; support@van-nature-gezond.nl
Wetenschap
FAQ.
Info
Webshop
Onze producten
Phytopower C voor slaap en stress
Phytopower E Energieformule
Phyopower H Hydration
Phytopower I Immuunondersteuning
Phytopower T Thermogene vetverbranding
Phytopower W Gewichtbeheersing
Phytopwer X Extreme energie